Katy Carr

Date: 
Sunday, 19 November, 2017 - 19:00
Genre: 
concert
Type: 
chanson
Tickets: 
15 EUR presale / 20 EUR doors

ENG Katy Carr is an award winning London-based performer and songwriter who sings, plays a vintage, wurlitzer electronic piano, ukulele and banjolele with her group ‘The Aviators. Her music is an experimental combination of folk and pop.  In November 2011, Katy was nominated to o London Music Award together with Kate Bush and PJ Harvey. In 2014, her album „Passport” got the "Independent Music Award” in the category "Concept Album". In 2016, Katy was awarded the Pro Patria medal for her humanitarian and musical work. 

Born in Nottingham, to British and Polish parents, Katy lived in Poland (her mother’s country) as a child and learnt Polish, as well as its culture, traditions and music. Already in the primary school she showed musical talent, winning singing competitions across England.  As a teenager, Katy became deeply inspired by aviation and wanted to become a pilot. She joined the Air Training Corps and achieved the bronze, silver and finally gold Duke of Edinburgh awards and a Royal Air Force scholarship which allowed her to attend music school where her career begun.

Armed with a combination of military discipline and musical creativity, Carr was well placed for a career in which her idiosyncrasy as a musician meant she’d have to forge ahead under her own steam. Her dulcet and often haunting vocals have been heard everywhere from the Royal Opera House to Glastonbury and more recently across Poland and Polish diaspora communities worldwide.

Katy Carr’s unaffected love of the 1930s and 1940s, plus dedication to her art and her spiritual era are all the more precious for paying as much attention to the vagaries of the human heart as to those subjects which hint at how low humanity can sink. She’s a true original, standing out like the spark generated by a Swan Vesta applied to a cigarette in the Blackout.

 

PL Katy Carr to brytyjska wokalistka i multiinstrumentalistka polskiego pochodzenia, zafascynowana Polską i jej historią. Występuje z grupą Katy Carr and The Aviators. Ich muzyka określana jest jako eksperymentalne połączenie folku i popu. Katy będąc osobą mającą korzenie zarówno polskie jak i brytyjskie jest przepełniona pasją i uczuciem dla obu swoich ojczyzn. Za pośrednictwem swojej muzyki od wielu lat z pasją i oddaniem kultywuje przyjaźń pomiędzy tymi narodami.

Artystka nagrała do tej pory 5 albumów – „Screwing Lies” (2001), „Passion Play” (2003), „Coquette” (2009), „Paszport” (2012), „Polonia” (2015).

Jej singiel „Kommander’s Car” z płyty „Paszport” został zainspirowany ostatnimi 80 metrami brawurowej ucieczki z obozu koncentracyjnego Auschwitz dokonanej przez Kazimierza Piechowskiego oraz jego kolegów, którzy przebrani w mundury SS wyjechali z obozu w ukradzionym samochodzie komendanta Rudolpha Hössa w czerwcu 1942 roku. Pomysł piosenki powstał w sierpniu 2009 roku podczas pracy nad ścieżką dźwiękową do 25 minutowego filmu dokumentalnego „Kazik and the Kommander’s Car” (pol. „Kazik i samochód komendanta”, w reżyserii Hannah Lovell). Piechowski w wywiadzie dla BBC odniósł się do piosenki Kommander’s Car mówiąc, że „jest jak brama zamykająca dramat jego życia”, a o Katy powiedział: „ona precyzyjnie opisała ten dramat w swojej piosence. Zawsze uważałem, że ten najbardziej dramatyczny moment w moim życiu nie zostanie usłyszany. Teraz mogę zamknąć ten rozdział.”

Inspiracją dla powstania piosenek Katy były ważne momenty polskiej historii i polskiego życia – aspekty kultury, wyczyny i zdarzenia wojskowe i wywiadowcze, wynalazki intelektualne i nauka, jak również lojalność i odwaga, które to cechy charakteru były niezbędne do ich dokonania.

Polonia, piąta płyta Katy Carr, powstała pod wpływem inspiracji zagadnieniami słabo zbadanymi przez zachodnich historyków, jak front wschodni II wojny światowej i potężna siła militarna walczących o wolność Polski. Piosenki Carr znajdujące się na płycie Polonia odkrywają tych samych ludzi, którzy w czasie II wojny światowej walczyli nie tylko o niepodległą Polskę, ale i o wolność Zachodu, zwłaszcza Wielkiej Brytanii. Polska była nie tylko jedynym sojusznikiem Wielkiej Brytanii przez pierwsze dwa lata wojny, ale jej największą militarną siłą koalicyjną po USA pod koniec II wojny światowej.

Tytuł Polonii pochodzi od gestu oddania i lojalności Sir Edwarda Elgara w stosunku do swojego bliskiego przyjaciela i kolegi, kompozytora, późniejszego prezydenta Polski, Ignacego Paderewskiego (GBE – Rycerza Wielkiego Krzyża Orderu Imperium Brytyjskiego). Elgar napisał swój utwór pt. Polonia w 1915 roku  z myślą o Funduszu Na Rzecz Polskich Ofiar (Polish Victims Relief Fund). Utwory na albumie „Polonia” opisują sylwetki wielkich polskich bohaterów walczących za wolność oraz budujących przyjaźni polsko-brytyjską. 

Jumping with Zo (Skacząc z Zo), w której to piosence generał Elżbieta Zawacka, jedyna kobieta skacząca w Cichociemnych, elitarnym polskim pułku spadochronowym, skacze „w niebo tak ciemne”. Melodia ta zawiera małą aluzję do „Hejnału," tradycyjnego, polskiego narodowego muzycznego symbolu Polski, czterokrotnie granego co godzinę na trąbce na Rynku Głównym w Krakowie.

W lżejszym tonie wspaniałe jest odwołanie się do Charliego Chaplina w When Charlie Met Pola (Kiedy Charlie poznał Polę) – w swojej książce Moja podróż za granicę (1921) Chaplin napisał, że jego narzeczona Pola Negri była najpiękniejsza „rzeczą”, jaką widział w Europie. Tutaj znany muzyk folkowy Guy Schalom dodatkowo gra na łyżkach.

W listopadzie 2011, Katy została nominowana do London Music Award wraz z Kate Bush i PJ Harvey. W 2014 roku album „Paszport” wygrał w konkursie „Independent Music Awards” w kategorii „Concept Album”. W 2015 roku Katy Carr została nagrodzona honorowym członkostwem Pierwszej Polskiej Dywizji Pancernej. Za swój dorobek muzyczny i humanitaryzm została uhonorowana w 2016 roku medalem „Pro Patria”. 

 

Discography

  • 2001: Screwing Lies
  • 2003: Passion Play
  • 2008: The Crow Club (compilation album)
  • 2009: "Kommander's Car" (single)
  • 2009: Coquette
  • 2012: "Kommander's Car" (remastered single)
  • 2012: Kazik and the Kommander's Car (DVD)
  • 2012: Paszport
  • 2015: Polonia

 

 

Awards

  • 2011: Nominated for London Music Award
  • 2012: Nominated for National Lottery Good Causes Award
  • 2013: Polish Daily Award for Culture
  • 2013: Nominated for Best Artist, Songlines Music Awards
  • 2014: Best Concept Album, Paszport, Independent Music Awards
  • 2014: Honorary membership, Polish 1st Armoured Division
  • 2016: Pro Patria Medal (Poland)
Partners: 
Ambasada RP, Woxx, Radio Ara, Polska.lu asbl